Cargill olarak KONDA Araştırma Şirketi iş birliği ile gerçekleştirdiğimiz Sürdürülebilirlik Algı Araştırmamız sonuçlandı. 31 il, 91 ilçe, 122 mahallede Türkiye’nin tüm bölgelerini temsil eden 2 bin 57 kişi ile yüz yüze görüşülerek toplumsal tutumlar ile sürdürülebilir gıda uygulamalarının kesiştiği noktaları inceledik.
Sonuçlar, Türkiye'deki tüketicilerin sürdürülebilirlik konusunda farkındalığının yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Yaşamın pratik yönlerini şekillendiren “tasarruf” ve “atık azaltma” konularına derinden bağlı bir toplum görüyoruz. Sürdürülebilirlik konusundaki bilgi ve bilinç düzeyi çok güçlü olmasa da iklim krizi, toprak kirliliği ve sürdürülebilir bir gelecek arayışı gibi kritik küresel sorunları ele alan Türkiye'de tüketici, bireysel çabaları kıymetli bir başlangıç olarak kabul ederek kolektif çözümler arıyor.
Sürdürülebilirliğin günlük hayattaki yansımalarına bakıldığında;
Kültürel değerlerden tarlaya
Ankete katılanlara sürdürülebilir tarım tercihleri sorulduğunda;
Araştırma sonuçlarını değerlendiren Gıda Çözümleri META Ürün Grubu ve Sürdürülebilirlik Direktörü Cem Beysel, “Küresel sürdürülebilirliğe kendini adamış bir şirket olarak çevresel sorumluluğu teşvik eden 1000 Çiftçi 1000 Bereket programımızla Türkiye’nin ilerlemesine katkıda bulunuyoruz. Onarıcı tarım kavramı Türkiye’de henüz yeteri kadar bilinmese de araştırma bu alanda içgüdüsel bilginin 1000 Çiftçi 1000 Bereket’i değerlerimizle mükemmel bir şekilde uyumlu hale getirdiğini gösteriyor.”
Tüketiciler ne diyor?
Ankete katılanlara, gündelik hayattaki farkındalığı ölçmek amacıyla paketli ambalajların üzerindeki sürdürülebilirlik etiketlerini bilip bilmedikleri soruldu. Araştırma, içgüdünün somut bilgiye dönüşmesiyle birlikte katılımcılar arasında sürdürülebilir davranışlarda da paralel bir artış olduğunu ortaya çıkardı..
Gıdada sürdürülebilirlik bağlamına yönelik toplumsal tepkiler dikkate alındığında;